Неолитскиот локалитет Грнчарица

Stojanovski, Darko and Nacev, Trajce (2015) Неолитскиот локалитет Грнчарица. In: Aрхеолошката конференција „Неолитот во Македонија“, 23 Dec 2015, Skopje, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Programa za Neolitot vo Makedonija.pdf]
Preview
Text
Programa za Neolitot vo Makedonija.pdf

Download (533kB) | Preview
[thumbnail of Грнчарица 2015.pdf]
Preview
Text
Грнчарица 2015.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of Апстракт.pdf]
Preview
Text
Апстракт.pdf

Download (121kB) | Preview

Abstract

Пред осум години неолитската населба Грнчарица кај Штип беше за прв пат откриена и делумно истражена. Поради низа околности, подетални резултати од ова истражување сеуште не се претставени пред македонската стручна јавност. Како резултат, податоци од овој значаен локалитет недостасуваат во публикациите посветени на Неолитот во Македонија. Од тие причини, овде ќе бидат презентирани детаљи од текот и околностите на истражувањето, типот и карактерот на населбата и материјалната култура, резултатите од лабораториско датирање на единственото погребување откриено во населбата, како и импликациите кои овие резултати ги имаат кон прашањата поврзани со процесот на неолитизација и понатамошниот развој на неолитските култури во Македонија.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Trajce Nacev
Date Deposited: 26 Jan 2016 14:11
Last Modified: 26 Jan 2016 14:11
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14861

Actions (login required)

View Item View Item