Патогени габи на пченицата и јачменот во Република Македонија и можности за заштита

Karov, Ilija and Mitrev, Sasa and Kovacevik, Biljana and Arsov, Emilija (2015) Патогени габи на пченицата и јачменот во Република Македонија и можности за заштита. [Project]

[thumbnail of Постер_Илија каров.pdf]
Preview
Image
Постер_Илија каров.pdf - Supplemental Material

Download (533kB) | Preview

Abstract

Фитопатогените габи се најзначајните причинители на болести кај житните култури. Тие предизвикуваат намалување на приносот и квалитетот на житата посебно габите кои создаваат токсини кои што можат да предизвикаат тешки заболувања кај животните и човекот. Активностите предвидени во овој проект предвидуваат следење на здравствената состојба на пченицата и јачменот во Р. Македонија, колекционирање на заболениот материјал, изолирање на патогените габи и нивно проучување. На тој начин ќе се добијат сознанија кои видови на патогени габи се присутни кај житата во Република Македонија, ќе се збогати колекцијата на микроорганизми од фитопатогени габи при Лабораторијата за заштита на растенијата и животната средина кои потоа ќе можат да бидат употребени за научни и едукативни цели.

Item Type: Project
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Biljana Kovacevik
Date Deposited: 23 Dec 2015 13:12
Last Modified: 23 Dec 2016 13:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14688

Actions (login required)

View Item View Item