Влијанието на СО, NO2 и SO2 на вработените во металуршка индустрија

Atanasovska, Lidija (2015) Влијанието на СО, NO2 и SO2 на вработените во металуршка индустрија. Masters thesis, Goce Delcev University Stip.

[thumbnail of __tsclient_D_Магистарски труд _Лидија Атанасовска 213141.pdf.pdf]
Preview
Text
__tsclient_D_Магистарски труд _Лидија Атанасовска 213141.pdf.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Глобално зголеменото индустриско производство, зголемената
светска и домашна потрошувачка, како и зголемениот број на
население доведоа до зголемена потрошувачка на ресурси и енергија,
што директно води до емисија на поголеми количини на штетни гасови,
кои ја деградираат и уништуваат работната и животната средина.
Емисијата на штетни гасови од индустријата претставува еден од
најголемите загадувачи на работна и животна средина, односно на
амбиентниот воздух во Република Македонија имајќи предвид дека
најголем дел од индустриските капацитети немаат поставено филтри за
пречистување на гасовите пред да се испуштаат во воздухот. Кај
повеќето индустриски капацитети е присутна стара и неефикасна
производна технологија со ниско производно ниво од една страна, а од
друга страна не постои соодветна опрема за мониторинг на гасовите
кои се емитираат во атмосферата и се главна причини за загадување на
воздухот. Овој проблем посебно е изразен во металуршката и
хемиската индустрија.
Една од мерките за заштита на р а б о т н а т а средина претставува
поставување на филтри на поголемите индустриски субјекти, а
помалите барем да направат примарен третман на издувните гасови
пред да бидат испуштени во воздухот.
Клучни зборови: отпадни гасови, безбедност и здравје при работа, работа и

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Engineering and Technology > Mechanical engineering
Engineering and Technology > Other engineering and technologies
Divisions: Faculty of Natural and Technical Sciences
Depositing User: Marjan Markov
Date Deposited: 22 Dec 2015 13:28
Last Modified: 22 Dec 2015 13:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14664

Actions (login required)

View Item View Item