Присутноста, употребата и улогата на музичките инструменти во дел од оркестарското творештво на Томислав Зографски (1934- 2000)

Velkovska-Trajanovska, Valentina (2011) Присутноста, употребата и улогата на музичките инструменти во дел од оркестарското творештво на Томислав Зографски (1934- 2000). Yearbook - Faculty of Music Art, 2 (2). pp. 33-43. ISSN 1857-8659

[thumbnail of 162-280-1-PB.pdf]
Preview
Text
162-280-1-PB.pdf

Download (644kB) | Preview

Abstract

Поаѓајќи од фактот дека музичките инструменти го претставуваат првиот услов за создавање на едно симфониско дело, за оформувањето на музичката мисла и нејзиното материјализирање, што повторно се зависни од изборот на музичките инструменти, нивните репродуктивно-технички можности и нивната соодветна примена тема на ова истражување се музичките инструменти и начините на кои тие го структуираат и озвучуваат музичкото дело

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 16 Dec 2015 09:32
Last Modified: 16 Dec 2015 09:32
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14550

Actions (login required)

View Item View Item