Образовни институции во Штип на српски наставен јазик во периодот 1913-1941 година

Josimovska, Verica and Josimovska, Elena (2015) Образовни институции во Штип на српски наставен јазик во периодот 1913-1941 година. In: Шести меѓународен научен симпозиум „Афирмација, продлабочување и проширување, на вековните културни врски меѓу Р. Македонија и Р. Србија“, 30 Oct-1 Nov 2015, Bitola, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of програма-за-меѓународниот-научен-симпозиум-Bitola.pdf]
Preview
Text
програма-за-меѓународниот-научен-симпозиум-Bitola.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of ОБРАЗОВНИ-ИНСТИТУЦИИ-ВО-ШТИП-НА-СРПСКИ-НАСТАВЕН-ЈАЗИК-комплет.doc] Text
ОБРАЗОВНИ-ИНСТИТУЦИИ-ВО-ШТИП-НА-СРПСКИ-НАСТАВЕН-ЈАЗИК-комплет.doc

Download (4MB)

Abstract

Во трудот станува збор за периодот на српските училишта во Штип кој започнал 1913 година и завршил со априлската војна 1941 година. Овој период се карактеризира со воведување на гимназиско образование опфатено со телесно-културни воншколски активности. Оваа гимназија била прва таква образовна институција во историјата на Штип и единствена во Источниот регион на Вардарска дел од Македонија.Со оваа гимназија им се отвориле вратите на многу штипски ученици да се запишат на факултет и да се здобијат со универзитетски дипломи.Исто така во овој период биле отворени и занаетчиски училишта кои давале можност за егзистенција на младата популација од Штип.

Клучни зборови: Штип, српски училишта, гимназија, занаетчиски школи

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 11 Nov 2015 12:34
Last Modified: 11 Nov 2015 12:34
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14222

Actions (login required)

View Item View Item