Табу, време на страв и страдање, прогонувањето на Македонците во Бугарија во време на комунизмот (1944 -1989)од Стојко Стојков: рецензии-прикази

Josimovska, Verica (2015) Табу, време на страв и страдање, прогонувањето на Македонците во Бугарија во време на комунизмот (1944 -1989)од Стојко Стојков: рецензии-прикази. Гласник на институтот за национална историја, 59 (1-2). pp. 246-248. ISSN 0583-4961

[thumbnail of naslovna.jpg]
Preview
Image
naslovna.jpg

Download (36kB) | Preview
[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (352kB) | Preview
[thumbnail of Prikaz.pdf]
Preview
Text
Prikaz.pdf

Download (211kB) | Preview
[thumbnail of ImageMagick conversion from image to application/pdf]
Preview
Text (ImageMagick conversion from image to application/pdf)
naslovna.pdf

Download (45kB) | Preview

Abstract

Во изминатата 2014 година, во издание на Друштвото на репресираните Македонци во Бугарија од Сандански, излезе
книгата „Табу, време на страв и страдање, прогонувањето на Македонците во Бугарија во време на комунизмот (1944–1989)“ на авторот Стојко Стојков. Истата, беше промовирана на 12 декември 2014 година во Штип на Факултетот за образовни науки при Универзитет „Гоце Делчев“. Промотори на книгата беа академиците Иван Катарџиев и Ѓорѓи Поп Атанасов. Авторот ја посветува книгата на сите загинати, затворани, иселувани и проследувани во Бугарија заради своето македонско национално чувство и љубовта за обединета Македонија, без правна заштита и без право на збор, само затоа што пееле македонски песни или играле македонски ора, посебно посветувајќи ја на татко си Иван Стојков Петров, прогонуван заради својата национална припадност и мајка му Стефанка Благоева Петрова.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 09 Nov 2015 12:17
Last Modified: 09 Nov 2015 12:17
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/14168

Actions (login required)

View Item View Item