Од Букурешт до Букурешт: поделбата на Македонија и грчката политика во 20-от и почетокот на 21-от век

Stojanovski, Strasko (2013) Од Букурешт до Букурешт: поделбата на Македонија и грчката политика во 20-от и почетокот на 21-от век. [Video]

[thumbnail of watch_v=dLO4vXG9j1w] Video
watch_v=dLO4vXG9j1w - Published Version

Download (142kB)
[thumbnail of watch_v=dLO4vXG9j1w] Text
watch_v=dLO4vXG9j1w

Download (140kB)

Abstract

Во основа трудот прави ретроспектива на состојбите во делот на Македонија под Грција, од поделбата на Македонија со Букурешкиот мировен договор, па се до грчкото вето на самитот на НАТО во Букурешт. Притоа во трудот се синтетизирани историската фактографија, со теориите на национализмот и современите политички теории. Прашањата на историскиот контекст може да се разгледуваат низ комплексниот историски, но и антрополошки пристап, додека ексклузивитетот на Македонското прашање во делот на Македонија под Грција денес се поврзува за идејата за човековите права, пресликана низ дискурзивниот однос кон спорот за името.

Item Type: Video
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Social Sciences > Sociology
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Strasko Stojanovski
Date Deposited: 13 Aug 2015 13:16
Last Modified: 13 Aug 2015 13:16
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13682

Actions (login required)

View Item View Item