Римско право - Практикум (Кодификациите на Римското право)

Apasiev, Dimitar (2015) Римско право - Практикум (Кодификациите на Римското право). ISBN 978-608-244-191-7.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Овој интерен Практикум по Римско право е наменет првенствено
за студентите од Прва година на Правниот факултет при државниот Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, кои овој предмет го слушаат како задолжителен во вториот семестар од студиите.
Тој е плод на научноистражувачката работа на авторот за време на неговите докторски студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје. Имено, за секоја глава од овој Практикум авторот, во текот на спремањето на неговиот докторат, изготви засебен труд, кој потоа беше рецензиран од страна на
компетентна рецензиона комисија, составена од професори по право и еминентни правни романисти, и истиот беше презентиран и успешно одбранет пред официјалните испитни комисии – еднаш на факултетско, а друг пат на универзитетско ниво, во зависност од типот на докторската
конференција или семинар.
Се надеваме дека ваквиот синтетизиран приказ на кодификациите кои се појавуваа низ милениумската историја на
Римското право, ќе им даде на студентите по право доволен увид во изворите на правото на кои се темели современата европска цивилизација, а на подобрите од нив ќе им послужи за понатамошни истражувања на оваа мошне значајна правна материја.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 30 Jun 2015 12:47
Last Modified: 30 Jun 2015 12:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13497

Actions (login required)

View Item View Item