Римско право - Скрипта (Правосудниот систем во времето на Кралството)

Apasiev, Dimitar (2015) Римско право - Скрипта (Правосудниот систем во времето на Кралството). ISBN 978-608-244-190-0.

Full text not available from this repository. (Request a copy)

Abstract

Овaa интерна Скрипта по Римско право е наменета првенствено за студентите од прва година на Правниот факултет при државниот Универзитет „Гоце Делчев“ – Штип, кои овој предмет го слушаат како задолжителен во вториот семестар од студиите.
Тaa е плод на научноистражувачката работа на авторот за време на неговите докторски студии на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ – Скопје, како и при подготовката на неговиот докторат. Имено, римското право, во суштина, беше процесно право, па цениме дека ваквото претставување на организацијата на
инокосните и колегијалните органи, кои ја вршеа кривичната јурисдикција во древниот Рим, ќе биде интересно четиво за студентите по право кои за прв пат се среќаваат со оваа мошне значајна материја од доменот на правната романистика.
Се надеваме дека ваквиот приказ на правосудниот систем на
Римјаните од најстариот период на нивниот државно-правен развој ќе им даде на студентите по право доволен увид во начинот на првичното правораздавање и примитивниот концепт за правда кој постоел кај античките народи, a на подобрите од нив ќе им послужи за понатамошни истражувања на оваа правно-историска материја.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 30 Jun 2015 12:44
Last Modified: 30 Jun 2015 12:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13496

Actions (login required)

View Item View Item