Решавање на колективните работни спорови (The Settlement of Collective Labour Disputes)

Majhosev, Andon (2015) Решавање на колективните работни спорови (The Settlement of Collective Labour Disputes). Other. NUUB "Goce Delcev" Stip, Kocani.

[thumbnail of Kniga KRS Repozitorium.pdf]
Preview
Text
Kniga KRS Repozitorium.pdf

Download (692kB) | Preview

Abstract

Книгата што е пред Вас обработува повеќе актуелни прашања во однос на колективните работни спорови, а пред се: дефинирање на колективниот работен спор, мирните методи (помирување, медијација, арбитража, истражување на факти), неформалните методи, институциите за решавање на колективните работни спорови, решавањето на колективните работни спорови со колективна акција (штрајк, бојкот, пикетинг, локаут.
Книгата се состои од четири дела. Првиот дел содржи воведни напомени за поимот, субјектите, видовите, пронципите и моделите на решавање на колективните работни спорови.
Вториот дел содржи опсежна анализа на мирното решавање на работните спорови. Третиот дел се однесува на решавањето на колективните работни спорови со примена на директна колективна акција. Четвртиот дел се однесува на мирното решавање на работните спорови во Република Македонија.
Клучни зборови: спор, решавање на спор, мирни методи, помирување, медијација, арбитража, штрајк.

Item Type: Monograph (Other)
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Andon Majhosev
Date Deposited: 19 Jun 2015 08:23
Last Modified: 19 Jun 2015 08:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13371

Actions (login required)

View Item View Item