Значење на оклузалната морфологија при артикулација

Papakoca, Kiro and Ruskovski, Slobodan and Apostolovski, Pavle and Mitevski, Kiril and Gerasimova, Emilija and Trenceva, Aleksandra (2015) Значење на оклузалната морфологија при артикулација. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of ABS2015.pdf]
Preview
Text
ABS2015.pdf

Download (18MB) | Preview
[thumbnail of Doc200.pdf]
Preview
Text
Doc200.pdf

Download (429kB) | Preview

Abstract

Цел: Цел на нашиот труд беше да постигнеме идеална функционална оклузална морфологија и интеркуспидација при моделација на оклузалните површини на бочни заби во горна и долна вилица.

Материјал и метод: за реалзација на поставената цел го применивме оклузалниот компас според Douglass De Vreught кој овозможува и ја олеснува моделацијата на функционалната оклузална површина преку различно обоени полиња (букалните тубери на долни и горни бочни заби за време на мастикацијата - назад до центрична оклузија и за време на парафункционалните движења - надвор од оклузија). Со помош на оваа алатка беа измоделирани во восок 10 молари (пет горни и пет долни). Во трудот ќе бидат прикажани етапно фазите на работа.

Резултати: Со примена на Douglass De Vreugd оклузалниот компас се постигна следново: кога беше поставен во дисталниот централен стоп сите површини кои припаѓа во обоените секции беа ослободени од интерференции со крајна цел да обезбедат спротивните тубери да патуваат во и од централна оклузија.
Заклучок: Интердисциплинарната стручна соработка на стоматолозите и забните техничари се неопходни во имплементацијата на овој оклузален компас како современа алатка која ја олеснува и ја подобрува функционалната оклузална морфологија на идната фикснопротетска конструкција

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 18 Jun 2015 08:58
Last Modified: 07 Aug 2015 07:04
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13366

Actions (login required)

View Item View Item