Колерата во 1913 година во Брегалничкиот регион

Josimovska, Verica and Josimovski, Josip (2004) Колерата во 1913 година во Брегалничкиот регион. In: Зборник на трудови, Прв конгрес за историја на медицината. МАИМ, Штип, pp. 91-96. ISBN 9989-2122-2-8

[thumbnail of naslovna.jpg]
Preview
Image
naslovna.jpg

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of Sodrzina.pdf]
Preview
Text
Sodrzina.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of tekst.pdf]
Preview
Text
tekst.pdf

Download (3MB) | Preview

Abstract

Трудот го обработува периодот на Балкнските војни, кога паралелно со воените дејствија по течението на реката Брегалница се јавува колера која ќе достигне епидемиолошки размери. Со ширењето на колерата подеднакво страдале и војниците од двете завојувани страни и населението. Бројните извештаи и рапорти зборувале за големи жртви кои придонеле за силен одзив во светската јавност. Во гаснењето на епидемискиот пожар напомош ќе пристигнат еминентни медицински стручњаци од разни европски и воневропски земји.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 15 Jun 2015 12:09
Last Modified: 15 Jun 2015 12:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13308

Actions (login required)

View Item View Item