Анета Јанакиева Томчова, прва жена лекар во Струмица

Josimovska, Verica and Josimovski, Josip (2006) Анета Јанакиева Томчова, прва жена лекар во Струмица. In: Зборник на трудови, Втор конгрес за историја на медицината со меѓународно учество, Струмица. Македонска асоцијација за историја на медицината, Штип, pp. 85-88. ISBN 9989-2122-3-6

[thumbnail of naslovna.jpg]
Preview
Image
naslovna.jpg

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of tekst 2.pdf]
Preview
Text
tekst 2.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Трудот ја прикажува богатата животната сторија на д-р Анета Јанакиева Томчова (1900-1989) од Струмица. Ангажирана од Кралството СХС за општински лекар во Струмица, ќе биде првата жена- лекар во Струмица, на која и било потребно многу труд да ја изгради довербата меѓу населението. Посебно внимание се дава на нејзината ангажираност во борбата против маларијата како тежок здравствен проблем во овие предели. Освен во Струмица раководела со маларичните станици во Дојран, Валандово и Радовиш. Во време на Втората светска војна ги лекувала болните и ранетите во партизанската болница во с. Велјуса. По војната во Стумица го формирала и детскиот диспанзер.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 15 Jun 2015 12:08
Last Modified: 15 Jun 2015 12:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13307

Actions (login required)

View Item View Item