Примери за слободата како сопствена антитеза

Kukubajska, Marija Emilija (2015) Примери за слободата како сопствена антитеза. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers, 9. pp. 229-234. ISSN 1857-923X

[thumbnail of Knowledge-journal.PDF]
Preview
Text
Knowledge-journal.PDF - Cover Image

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of CASE STUDIES OF FREEDOM AS SELF-ANTITHESIS.doc] Text
CASE STUDIES OF FREEDOM AS SELF-ANTITHESIS.doc

Download (351kB)

Abstract

Кој и што придонесуваат за фундаментални промени во идејата и праксата на слободите во САД, се антагонизирачки прашања кои ескалираат од двете страни на Американскиот идолошки спектар во втората декада од 21 век. Спротивставеноста на идеите за менаџирање на кризи резултира од растечката поделеност, како што и таа произлегува од нив. Спрема современи козервативни, но и либерални опсервации, слободата на изразување и делување веќе е компромитирана во тоа плуралистичко општество. Републиканско гледиште е дека американското општество и култура, со доаѓањето на радикалните либерали на власт, 2009 година, постануваат непомирливо поделени на секој план, со што и слободата на изразувањето постанува пристрасен идеолошко-политички, социо-културен, класен, расен и религиозен проблем на промените. Се одвиваат судири на концепти околу тоа кој и што може понатаму да ги (де)стабилизира САД, да го трансформирира или зачувува квалитетното наследство на Американскиот експеримент. Антагонизмот во основа се сведува на секуларни, атеистички и анти-христијански наспротив христијански системи на вредности. И покрај мулти-културниот модел на западна демократија (права и слободи на човекот), Америка бележи до сега невидени деструктивни промени низ противречности и судири.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Languages and literature
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 10 Jun 2015 12:08
Last Modified: 10 Jun 2015 12:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13256

Actions (login required)

View Item View Item