Инсерција на ендосеални дентални импланти во бочна регија – приказ на случај

Papakoca, Kiro and Dimova, Cena and Ilievska, Gabriela and Miteva, Stefanija (2015) Инсерција на ендосеални дентални импланти во бочна регија – приказ на случај. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of ABS2015.pdf]
Preview
Text
ABS2015.pdf

Download (18MB) | Preview
[thumbnail of poster studentski kongres Oh 2015.pdf]
Preview
Text
poster studentski kongres Oh 2015.pdf

Download (962kB) | Preview

Abstract

Цел: Надоместувањето на парцијална беззабост со помош на импланти претставува ефективна можност за решавање на беззабоста, со подобрување на функцијата и враќање на хармонијата. Нивната примена зависи од индикациите - во нашиот случај нивно поставување во мандибуларна бочна регија.
Целта на нашата студија е да се презентира ефикасноста при примената на ендосеални денталните импланти, како биокомпатибилни елементи во решавањето на беззабоста.

Материјал и метод: Пациент на возраст од 32 години со парцијална беззабост во бочна регија во долна вилица. При клинички и рентген преглед на пациентот, се одлучува за екстракција на 36 на кој е дијагностицирано Parodontitis chr. periapicalis. После негова екстракција, направена е аугментација на истото место.

Резултати: После 6 месеци од екстракцијата, поставени се три дентални имплантни соодветно на место 35, 36 и 37 и прилагодено според условите. После уште 4 месеци од оваа интервенција направена е импланто-протетска рехабилитација.
Заклучок: За решавање на парцијална беззабност, во бочна регија од особено значење после екстракција на последниот дистален заб, е инсерцијата на ендосеални дентални импланти. Секако зачувуваањето на алвеоларниот гребен после екстракција е важно за да се постигнe импланто – протетска реставрација која ќе ги исполни нашите очекувања од естетска и функционална гледна точка.

Клучни зборови
Ендосеални импланти, парцијална беззабност, алвеоларна аугментација

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Kiro Papakoca
Date Deposited: 02 Jun 2015 09:40
Last Modified: 02 Jun 2015 09:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13237

Actions (login required)

View Item View Item