Трансмиграција на импактирани долни канини: преваленца, менаџмент и импликации

Dimova, Cena and Radeska, Ana and Jovanovska, Daniela and Mijajlevska, Marija and Papakoca, Kiro (2015) Трансмиграција на импактирани долни канини: преваленца, менаџмент и импликации. In: 22nd International Dental Student’s Scientific Congress, 22-24 May 2015, Ohrid, Macedonia.

[thumbnail of ABS2015.pdf]
Preview
Text
ABS2015.pdf - Published Version

Download (18MB) | Preview
[thumbnail of програма финална 22-24 05.pdf]
Preview
Text
програма финална 22-24 05.pdf - Published Version

Download (300kB) | Preview
[thumbnail of poster prezenacija- Daniela i Marija (2).pdf]
Preview
Text
poster prezenacija- Daniela i Marija (2).pdf - Published Version

Download (887kB) | Preview

Abstract

Цел: Целта на оваа студија е да се презентираат распространетоста на трансмиграцијата на мандибуларните канини како ретка стоматолошки ектопија којашто создава хируршки, ортодонтски, реставративни и интерцептивни проблеми. Етиолошките и патогенетски аспекти на трансмиграција на мандибуларните канини се истражуваат низ прегледот на меѓународната литература.
Материјал и метод: За да се потврди тридимензионално трансмигрираниот и импактиран заб потребно е да се локализација радиографски со упореба на: стоматолошки пантомограф, оклузално, периапикално, странична кефаломтријаc и субментални проекции. Компјутеризираната томографија е златен стандард за три-димензионалната локализација на импактирани заби. Хируршки екстракција е најчест третман за мигрираните канини, наместо со напор да се донесе канинот назад во неговото оригинално место. Трансплантација, експозицијата и ортодонтски третман, како и методот на набљудување ретко се методи на избор.
Резултати: Според овој вид на третман неколку клинички случаи со мандибуларните трансмигрирани и импактирани канини ќе бидат презентирани. Третманот се состои од хируршки екстракција и периодични клинички и радиографски контролни прегледи
Заклучок: Прецизната дијагноза на импактираните канини е од суштинско значење за најдобариот план на терапија, коешто се потврдува со времето на третманот и овозможува намалување на можните компликации.

Клучни зборови: Трансмигрирани канини, забна миграција, импактирани заби.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Basic medicine
Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Health sciences
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Cena Dimova
Date Deposited: 28 May 2015 09:21
Last Modified: 28 May 2015 09:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13218

Actions (login required)

View Item View Item