Римските воени судови (I дел)

Apasiev, Dimitar (2014) Римските воени судови (I дел). Годишен зборник на Правен факултет, IV. pp. 37-53. ISSN 1857-7229

[thumbnail of 66. Rimskite1.pdf]
Preview
Text
66. Rimskite1.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Раскрстувањето со монархистичкото уредување по прогонот на последниот римски крал од Етрурската династија и преминот кон републикански облик на политичко уредување претставуваше и конечно зацврстување на римската државност, па дури тогаш беше извршено и дефинитивното разделување на општествениот нормативен поредок на fas, mos и ius – односно разграничувањето помеѓу религијата, обичаите и правото; како и помеѓу световната и духовната власт од една, и цивилната и воената власт од друга страна. Впрочем, во римско време, тријалистичката поделба на државните органи согласно нивната функција во власта - на законодавни, извршни и судски - не постоеше! Имено, во периодот на Републиката (Res publica Romana), која траеше од почетокот на VI до втората половина на I век пр.н.е., сите државни органи - односно Сенатот, народните собранија и магистратите - помалку или повеќе учествуваа во вршењето на сите три функции на власта. Во продолжение овој труд особено ќе се занимава со воениот империум (imperium militiae) и правото на казнување (ius coercendi) коешто го поседуваа вишите римски магистрати, a кое се однесуваше на т.н. нередовни коерциции, односно на римските Судови во посебни околности, кои судеа во вонредни или во воени прилики.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 15 Apr 2015 12:09
Last Modified: 15 Apr 2015 12:09
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13050

Actions (login required)

View Item View Item