Заштита на животната средина - скрипта

Mitrev, Sasa and Arsov, Emilija (2015) Заштита на животната средина - скрипта. ISBN 978-608-244-156-6.

Full text not available from this repository.

Abstract

Развојот на земјоделието и одржувањето на животната средина, во последните неколку децении е особено важно за производството на храна да биде во чекор со зголемување на бројот на населението. Овој успех на светско ниво е постигнат со ставање акцент на природните ресурси и животната средина. Со зголемување на бројот на населението се зголемува и потребата од производство на квалитетна храна, додека во исто време треба да се минимизираат штетите нанесени врз животната средина, што претставува огромен предизвик во полето на земјоделието и животната средина.
Ова издание ги соединува најновите применети практични истражувања поврзани со земјоделството и животната средина. Општите набљудувања и откритија во ова издание покажуваат дека во иднина еколошки здравите зголемувања во продуктивноста може да бидат потешко остварени отколку во минатото. Но, сѐ уште постои значителен потенцијал за да се постигнат постојани зголемувања. За тој потенцијал да се реализира, станува се поважно да се спроведат потребните реформи – дури и политички чувствителните, како што се реформите на земјиштето – така што политиката и институционалните рамки целосно ја подржуваат постојаната интенсификација на земјоделството со создавање спроводлива околина во која може да просперираат соодветните технолошки иновации.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Agricultural Sciences > Agriculture, forestry, and fisheries
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Emilija Arsov
Date Deposited: 07 Apr 2015 07:58
Last Modified: 23 Dec 2016 13:05
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/13026

Actions (login required)

View Item View Item