Фикција или реалност: популарната кутура на 21 век и постмодерната литература

Pop Zarieva, Natalija (2013) Фикција или реалност: популарната кутура на 21 век и постмодерната литература. Годишен зборник 2011 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 5 (5). pp. 139-149. ISSN 1857-7059

[thumbnail of ФИКЦИЈА ИЛИ РЕАЛНОСТ.ПОПУЛАРНАТА КУТУРА НА 21 ВЕК  И ПОСТМОДЕРНАТА ЛИТЕРАТУРА.docx] Text
ФИКЦИЈА ИЛИ РЕАЛНОСТ.ПОПУЛАРНАТА КУТУРА НА 21 ВЕК И ПОСТМОДЕРНАТА ЛИТЕРАТУРА.docx

Download (26kB)

Abstract

Ако главна карактеристика на модернизмот била способноста на човекот да ги разјасни работите без помошта од божествените закони, кој ги решава сите проблемите на човековото живеење преку науката, постмодернизмот, кој го заменил е само реакција на неуспехот на модернизмот, но не заменувајќи го со нешто подобро. Целата вистина во постмодернизмот станува субјективна и релативна. Не постојат апсолутни норми и вредности. Секој е допуштен да одлучува за себе и за она што е “добро или лошо”, “исправно и погрешно”. Поттикнат од процесот на глобализација и комерцијализација, постмодернизмот носи еден релативистички светоглед кој се рефлектира и во постмодерната литература. Се напуштаат сите традиционални норми во создавањето на литературните дела од изборот на главни ликови, до темата и начинот на одвивање на дејството кое честопати подразбира повеќеслојна нарација, фрагментираност, мешање на фактот со фикцијата, реалноста со фантазијата и необично комбинирање на литературни жанрови. Ликовите често изразуваат несигурност, релативизам и конфузност во врска со светот во кој живеат и неговата перцепција од индивидуата.
Клучни зборови: Mодернизам, Постмодернизам, релативизам, фикција, реалност, вистина, популарна култура

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Natalija Pop Zarieva
Date Deposited: 09 Mar 2015 14:14
Last Modified: 09 Mar 2015 14:14
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12885

Actions (login required)

View Item View Item