Распределба на сеизмичка енергија при интеракција објект-темел-почва

Gicev, Vlado and Golubovski, Roman and Popovski, Risto and Cernik - Anastasovska, Dragana and Risteska, Aleksandra and Zlatev, Zoran and Kokalanov, Vasko (2015) Распределба на сеизмичка енергија при интеракција објект-темел-почва. [Project] (Submitted)

Full text not available from this repository.

Abstract

Анализираме распределба на енергија во интерактивен систем тло-темел-објект за произволен агол на влез на сеизмички бран во моделот. Анализата e спроведена со користење на нумеричка симулација на браново ширење. Во нашите истражувања, користиме дводимензионални атематички модели на систем тло-темел-објект.
Претпоставка е дека објектот е линеарен, додека тлото и темелот може да претрпат нелинеарни деформации. Влезната побуда е во форма на полусинусоиден пулс. Менувајќи ги параметрите кои влијаат на распределбата на енергија во системот, ќе истражуваме како влезната сеизмичка енергија се распределува во системот. Влезната сеизмичка енергија во системот се трансформира во: (1) работа за креирање и
развивање на пластични деформации, (2) енергија која се расфрлува по удар на бранот во темелот, (3) енергија која се расфрлува по удар на бранот во контактот темел-објект, (4) енергија која влегува во објектот. Од посебна важност е да разбереме кое количество на енергија влегува во бјектот и кој дел од оваа енергија е поради транслација, а кој поради извивање на објектот. Очекуваме дека резултатите од ова истражување ќе помогнат да разбереме зошто стандардните згради лоцирани на тла кои трпат големи нелинеарни деформации се помалку оштетени отколку оние на тла со мали деформации на тлото.

Item Type: Project
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Materials engineering
Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Computer Science
Depositing User: Vlado Gicev
Date Deposited: 10 Mar 2015 14:48
Last Modified: 03 Mar 2017 08:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12860

Actions (login required)

View Item View Item