Concept for serious games implementation in military education and training

Bogatinov, Dimitar and Angelevski, Slavko (2011) Concept for serious games implementation in military education and training. In: X International Conference ETAI 2011, 16-20 Sept 2011, Ohrid, Republic of Macedonia.

[thumbnail of Trud 17 - Slavko Angelevski.pdf]
Preview
Text
Trud 17 - Slavko Angelevski.pdf

Download (829kB) | Preview
[thumbnail of Trud 17 - List of papers.pdf]
Preview
Text
Trud 17 - List of papers.pdf

Download (262kB) | Preview
[thumbnail of Trud 17 - logo.pdf]
Preview
Text
Trud 17 - logo.pdf

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of index_en.pdf]
Preview
Text
index_en.pdf

Download (434kB) | Preview

Abstract

Целта на трудот е да се прикаже
концептот за имплементација на технологијата
на виртуелно опкружување и „Сериозни игри“
во военото образованието и обука на питом-
ците во Воената академија.
На почетокот направен е краток преглед на
истражувањата и постигнатите резултати од
доменот на ефикасноста и ефективноста во
примената на „Сериозните игри“. Понатаму,
накратко е објаснет софтверот од доменот на
сериозни игри, кој планираме да го набавиме и
користиме во рамките на образованието и
обуката – Виртуелно бојно поле 2 (Virtual
BattleSpace - VBS2) и можностите кои тој ги
нуди за тактичка обука на тимови (најчесто до
четно ниво), извежбување техники и
процедури, воспоставување стандардни
оперативни процедури и тимска работа.
Главен фокус на трудот е представување на
нашиот концепт за организациска поставеност
и опремување на капацитетот за обука со
VBS2. Притоа, дадени се основните елементи
потребни за реализација на компјутерски
подржувана вежби со користење на VBS2 и
даден е пример на креирање мисија за
реализација на практичната обука.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Divisions: Military Academy
Depositing User: Slavko Angelevski
Date Deposited: 23 Feb 2015 08:47
Last Modified: 23 Feb 2015 08:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12713

Actions (login required)

View Item View Item