Бошначкото маало во Штип до и по Балканските војни

Josimovska, Elena and Josimovska, Verica (2003) Бошначкото маало во Штип до и по Балканските војни. In: Меѓународен научен симпозиум „Бошнаците на Балканот“, 13-14 Sept 2002, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of naslovna.jpg]
Preview
Image
naslovna.jpg

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (1MB) | Preview
[thumbnail of tekst.pdf]
Preview
Text
tekst.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Станува збор Бошначкото маало во Штип, кое речиси, не постои цел век. Не постојат и луѓето што биле негови современици. Сепак можат да се најдат записи кои ќе не упатат на постоењето на бошначката зедница во Штип. Во разговорите со постарите ќе се чујат зборовите бошначка џамија, бошначка чешма, бошначките бавчи, бошначкото школо итн. што зборува за добро организирана заедница. Бошначкото маало лоцирано на самиот влез на градот на левиот брег на реката Брегалница, своето постоење го бележи во периодот 1908 – 1912 година.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 16 Feb 2015 15:06
Last Modified: 16 Feb 2015 15:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12676

Actions (login required)

View Item View Item