Културата и просветата во Штип во време на Балканските војни

Josimovska, Verica and Cackov, Oliver (2013) Културата и просветата во Штип во време на Балканските војни. In: Четврта меѓународна научна конференција „Меѓународен дијалог: Исток-Запад“ (Култура, славјанство и економија), Apr 2013, Sveti Nikole, Macedonia.

[thumbnail of ZBORNI Sveti Nikole.pdf]
Preview
Text
ZBORNI Sveti Nikole.pdf

Download (827kB) | Preview

Abstract

Штип е град со изразито богата историја, традиција и култура. Во него се случувале настани кои имаат значење не само за жителите на овој град туку и за целиот регион и пошироко.
Кога зборуваме за Штип 1912-1913 година, или Штип во време на Балканските војни, зборуваме за Штип во три различни држави , за Штип со три различни управни власти. Тоа се трите “ лица“ или форми на Штип што се менувале во период малку поголем од едно полугодие.
Првото лице на градот било Штип во рамките на Tурската империја,второто лице, Штип град во Царството Бугарија и третото лице град во Кралството Србија.
Овој историски момент навистина заслужува внимание во културно-просветен поглед ообено.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 16 Feb 2015 11:52
Last Modified: 16 Feb 2015 11:52
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12657

Actions (login required)

View Item View Item