Пеачката традиција во кривопаланечкиот регион

Velickovska, Rodna and Jovanov, Ilco (2013) Пеачката традиција во кривопаланечкиот регион. Славишки зборник (2). pp. 169-189.

[thumbnail of ilovepdf.com.pdf]
Preview
Text
ilovepdf.com.pdf

Download (833kB) | Preview

Abstract

Пеачката традиција во Кривопаланечкиот регион
егзистенционално била врежана во животот на старата патријархална заедница која во овој момент е изложена на брзо одумирање. Иако секоја мелодија во минатото имала свои атрибутивни одредници кои ја означувале приликата во која се изведувала песната, односно, се знаело времето и местото на изведување, начинот на интерпретацијата и сл., сите информации при теренските истражувања говорат за процесот на промените во културата и гасењето на некои видови.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Ilco Jovanov
Date Deposited: 11 Feb 2015 14:18
Last Modified: 18 Feb 2015 13:47
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12629

Actions (login required)

View Item View Item