Диетални навики и правилна исхрана кај децата

Panova, Gordana and Zdravkova, Vaska and Gazepov, Strahil and Sumanov, Gorgi and Panova, Blagica and Panov, Nenad (2014) Диетални навики и правилна исхрана кај децата. In: Прва Интернационална конференција на Високите школи и факултети од областа на сестринството, 30-31 May 2014, Bitola, R.Macedonia.

[thumbnail of Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf]
Preview
Text
Ориентационен развоен скрининг вБитола-о секојдневното работење на превентивните тимови од регионот (Autosaved).pdf

Download (579kB) | Preview
[thumbnail of 121-цел-ДИЕТАЛНИ НАВИКИ И ПРАВИЛНА ИСХРАНА КАЈ ДЕЦАТА.pdf]
Preview
Text
121-цел-ДИЕТАЛНИ НАВИКИ И ПРАВИЛНА ИСХРАНА КАЈ ДЕЦАТА.pdf

Download (549kB) | Preview

Abstract

За здраво поколение потребно е здрав и правилен развој уште од најраното детство. Потребно е правилна исхрана, нега и правилно одржување на личната хигиена. Раното детство е најранливиот период во развојниот стадиум на човекот.Доењето е најздравиот почеток на исхрана кој можете да му ги дадете на своето бебе. Мајчиното млеко ја обезбедува целата енергија и сите хранливи материи кои му се потребни на бебето, а исто така и факторите на растот и имунолошките компоненти кои се важни за заштита од инфекции. Во почетокот на доењето, достапното млеко е побогато со енергија и хранливи материи, додека на крајот на подојот тоа е поретко, овозможувајќи му на бебето да добие повеќе течности.Цел:Правилниот раст и развој на децата скоро во целост зависи од правилната исхрана и диеталните навики на детето. На секое дете мора да му се обезбеди правилно да се исхранува уште од самото раѓање. Секој родител особено секоја мајка треба да биде навремено обавестена и запознаена со методите и начините на исхрана и диеталните навики на своите деца.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Gordana Panova
Date Deposited: 05 Feb 2015 11:26
Last Modified: 06 Aug 2015 09:10
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12408

Actions (login required)

View Item View Item