Битолската плоча – дилеми и интерпретации

Stojkov, Stojko (2014) Битолската плоча – дилеми и интерпретации. In: Самуиловата држава во историската, воено-политичката, духовната и културната традиција на Македонија, 24-26 Oct 2014, Strumica, Macedonia. (Unpublished)

[thumbnail of Strumica konferencija.pdf]
Preview
Text
Strumica konferencija.pdf

Download (792kB) | Preview
[thumbnail of БИТОЛСКИ НАТПИС Репрезиториум.pdf]
Preview
Text
БИТОЛСКИ НАТПИС Репрезиториум.pdf

Download (470kB) | Preview

Abstract

Реферат прочитан на научен собир научниот собир:
Самуиловата држава во историската, воено-политичката, духовната и културната традиција на Македонија, Струмица, 24 - 26 октомври 2014
Предмет на оваа статија се јавува Битолската плоча, но не како нов обид за реконструкција на силно настраданиот текст, туку како анализа на спорните моменти и на некои послабо истражените негови аспекти. Меѓу клучните теми што овде се поставуваат се датирањето, оригиналниата големина, титулите на владетелите, специфичниот начин на повикување на помошта ан светците, прашањето за автентичноста, поимот Бугари како етничност или етатичност и сл. Освен тоа е направен обид да се даде макар и хипотетичко толкување на неговата содржина преку кое да се објаснат големиот број оригинални црти во натписот.

Item Type: Conference or Workshop Item (Speech)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Stojko Stojkov
Date Deposited: 10 Feb 2015 11:55
Last Modified: 05 Aug 2015 13:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12368

Actions (login required)

View Item View Item