Последици и технички решенија за намалување на сообраќајните несреќи со трактори во Република Македонија

Dimitrovski, Zoran (2014) Последици и технички решенија за намалување на сообраќајните несреќи со трактори во Република Македонија. Годишен зборник, Земјоделски факултет, 12 (12). pp. 67-82. ISSN 1409-987X

[thumbnail of 2014, trud zemjodelski fakultet.pdf]
Preview
Text
2014, trud zemjodelski fakultet.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Во трудот се прикажани резултатите од истражувањата на трагичните
последици во сообраќајните несреќи со трактори и предлог-превентивни
мерки за зголемување на безбедноста во земјоделското производство во
Република Македонија. Истражувани се причините кои довеле до несреќи
со фатални последици во јавниот сообраќај, посебно патот од фармата до
земјоделските парцели и назад. Според резултатите од истражувањата во
Република Македонија во периодот од 2008 до 2012 година во сообраќајнте
несреќи со трактори загинале вкупно 47 лица, 168 се тешко повредени и
604 лица се добиле со лесни повреди. Во трудот се прикажани и техничките
превентивни мерки со цел спречување и намалување на несреќите со
трактори во земјоделското производство во Република Македонија.

Item Type: Article
Subjects: Agricultural Sciences > Agricultural biotechnology
Divisions: Faculty of Agriculture
Depositing User: Zoran Dimitrovski
Date Deposited: 04 Feb 2015 08:15
Last Modified: 04 Feb 2015 08:15
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12292

Actions (login required)

View Item View Item