Придонесот на учениците и учителите од штипското образование низ историјата за афирмација на театарската традиција на Штип

Josimovska, Elena and Josimovska, Verica (2014) Придонесот на учениците и учителите од штипското образование низ историјата за афирмација на театарската традиција на Штип. Театарски гласник (82/83). pp. 96-101. ISSN 0351-9600

[thumbnail of sl-1.pdf]
Preview
Text
sl-1.pdf

Download (484kB) | Preview
[thumbnail of sl-2.pdf]
Preview
Text
sl-2.pdf

Download (457kB) | Preview
[thumbnail of -Театарот.pdf]
Preview
Text
-Театарот.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Во сите историски прикази и истражувања за театарската дејност во Штип, неодминливо се споменуваат учениците и учителите, подоцна професорите, како актерски аудиториум врз кој почиваат почетоците и континуитетот на штипскиот театар. Дури, во извесни периоди од развојот, тие се единствените носители на таа дејност. Ваквиот придонес, на една денес занемарена категорија, заслужува да биде нагласено нотиран како историска детерминанта без која театарската уметност би била со помала историска афирмативност.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 28 Jan 2015 08:44
Last Modified: 07 Aug 2015 09:38
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/12128

Actions (login required)

View Item View Item