Ново Село како сликарска инспирација

Josimovska, Verica and Cackov, Oliver (2014) Ново Село како сликарска инспирација. In: Зборник на трудови, прв научен собир улогата на штипско Ново Село во македонската историја, 17 Oct 2014, Stip, Macedonia. 2-ри Август, Штип, pp. 31-39. ISBN 978 608 4662 24 2

[thumbnail of korica stip.jpg]
Preview
Image
korica stip.jpg

Download (2MB) | Preview
[thumbnail of Sodrzina, Stipsko Novo Selo.pdf]
Preview
Text
Sodrzina, Stipsko Novo Selo.pdf

Download (649kB) | Preview
[thumbnail of Ново Село како сликарска инспирација.pdf]
Preview
Text
Ново Село како сликарска инспирација.pdf

Download (1MB) | Preview

Abstract

Многубројните сликарски дела со мотиви од живописното Ново Село ја потврдуваат вредноста на експонатите на овој т.н. музеј во живо. Го потврдуваат фактот дека присуството во новоселскиот амбиент поседува чудесна моќ да покренува емоции, идеи и креативност.Специфичната местоположба, архитектурата, живеалиштата на познати личности и настани, биле инспирација на бројни ликовни уметници да овековечат сегменти од Ново Село на своите платна.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 26 Jan 2015 11:23
Last Modified: 26 Jan 2015 11:23
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11982

Actions (login required)

View Item View Item