Литиум – микроелемент значаен за човековиот организам

Kostik, Vesna and Angelovska, Bistra and Bauer, Biljana (2013) Литиум – микроелемент значаен за човековиот организам. Фармацевтски информатор (36). ISSN 1409-8784

[thumbnail of FARMACEVTSKI INFORMATOR.pdf]
Preview
Text
FARMACEVTSKI INFORMATOR.pdf

Download (879kB) | Preview
[thumbnail of litium.pdf]
Preview
Text
litium.pdf

Download (219kB) | Preview

Abstract

Во природата, литиумот не се наоѓа во слободна состојба. Во јонизирана форма влегува во состав на разни соли, кои претставуваат дел од вулканските карпи. Во хидратирана форма се наоѓа во минералната вода во концентрации кои достигнуваат вредност до 7000 ppb и во морската вода, каде е присутен во пониски концентрации кои се движат од 21-763 ppb. Некои области како речните басени содржат исто така високи концентрации на литиум. Преку почвата и водата литиумот навлегува во растенијата и животните, а со тоа и во синџирот на исхраната.Главен извор на литиум во исхраната на луѓето се намирниците од растително потекло и тоа: житариците; јаткастите плодови (ореви, бадеми, лешници и др.); зеленчукот (пиперки, патлиџан); печурките итн. Намирници од животинско потекло кои содржат повисока концентрација на литиум се месото, јајцата и млекото.
Водата за пиење претставува еден од главните начини на внесување на литиум во човековиот организам. Во некои региони во светот, со цел да се зголеми дневниот внес на литиум во исхраната на луѓето, литиумот се додава како суплемент во водата за пиење (водоводна вода), при што финалната концентрација на литиумот во водата изнесува 0,17 mg/L.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Health sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Vesna Kostik
Date Deposited: 04 Feb 2015 08:27
Last Modified: 04 Feb 2015 08:27
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11970

Actions (login required)

View Item View Item