Книжевна историја и културниот идентитет како агенс за промени

Kukubajska, Marija Emilija (2014) Книжевна историја и културниот идентитет како агенс за промени. Knowledge - International Journal, Scientific and Applicative Papers. ISSN 1857-923X

[thumbnail of Knizevna istorija i kulturniot identitet kako agens za promeni.doc] Text
Knizevna istorija i kulturniot identitet kako agens za promeni.doc

Download (82kB)
[thumbnail of Contents of Journal.PDF]
Preview
Text
Contents of Journal.PDF - Other

Download (1MB) | Preview

Abstract

Под претпоставка дека промените нудат постојана реевалуација, додека потребата да се признаат промените е постојана, првата Антологија на Античко-Македонска поезија преведена 2014 година на македонски јазик, донесува автентични наоди за 12 античко-Македонски и други не-Македонски поети чии лирски жанрови, напишани од 3 век п.н.е. до 2 век, го докажуваат својот Македонски, не Хеленски книжевен идентитет. Анализираните автори помагаат во изнесување докази за културниот и етнички идентитет како агенс за промени во надминување и реевалуирање на клишеата и предрасудите, надвор од проблеми во политиката и идеологијата.
Клучни зборови: фалсификат, клишеа, агенси за промени, наследство, идентитет, култура

Item Type: Article
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Kukubajska
Date Deposited: 20 Jan 2015 14:55
Last Modified: 20 Jan 2015 14:55
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11938

Actions (login required)

View Item View Item