Животот во Штип по Букурешкиот мировен договор

Josimovska, Verica and Cackov, Oliver and Josimovska, Elena (2014) Животот во Штип по Букурешкиот мировен договор. In: Букурешкиот мировен договор, Македонија и Балканот - меѓународен научен собир по повод 100 -годишнината од потпишувањето на Букурешкиот мировен договор, 31 Oct-1 Nov 2013. Македонска Академија на науките и уметностите, Скопје, pp. 299-312. ISBN 978 608 203 119 4

[thumbnail of Doc2.pdf]
Preview
Text
Doc2.pdf

Download (996kB) | Preview
[thumbnail of Содржина на зборникот.pdf]
Preview
Text
Содржина на зборникот.pdf

Download (982kB) | Preview
[thumbnail of ЖИВОТОТ  ВО ШТИП ПО БУКУРЕШКИОТ МИРОВЕН ДОГОВОР.pdf]
Preview
Text
ЖИВОТОТ ВО ШТИП ПО БУКУРЕШКИОТ МИРОВЕН ДОГОВОР.pdf

Download (772kB) | Preview

Abstract

Трудот е посветен на еден многу специфичен период од штипската историја кога, на крајот од двете Балкански војни и Букурешкиот мировен договор започнало ново временско раздобје ,сосема различно од предходното. Мировната конференција била само мир за оружјето и крај на артилерискиот двобој на реката Брегалница но не и мир за штипското население. Овде многу години едноподруго немало мир. Животот се одвивал во строги полициско воени услови, се менувале законите и господарите, а од тоа пак зависел целокупниот начин на живеење. Им се воведувале српски и бугарски школи и гимназии, им ги менувале имињата и презимињата се менувале богослужбите, верските и свадбените обичаи. Новоформираните , музички и спортски друштва нуделе туѓи културни карактеристики, дури и начинот на облекување претрпел промени, и никој не им дозволувал да бидат тоа што се-Македонци. Со овој труд, ќе се навратиме на тие тешки времиња опишувајќи ја трагичната судбина на Штипјани што ја донесе мирот потпишан во Букурешт 1913 година.

Клучни Зборови : Букурешки мировен договор, животот во Штип

ABSTRACT

The paper is dedicated to a very specific period of the history of Shtip when, at the end of the two Balkan wars and the Bucharest Peace Treaty a new era began, a period quite different from the previous. The Peace Conference actually meant that the weapon was quiet and it meant an end to the artillery duel on the river Bregalnica, but it didn’t bring peace to the population of Shtip. Many years in a row peace was not present in this region. Life was carried out in strict military and police circumstances, laws and masters have changed, which inevitably influenced the overall livelihood. They have introduced Serbian and Bulgarian schools and gymnasiums, their names and surnames were changed as well as religious services, religious and wedding customs. Newly established, music and sport associations offered foreign cultural features, even the dress codes were modified, and no one allowed them to be what they are - Macedonians. In this study, we address those troubled times describing the tragic fate of the citizens of Shtip brought by the peace signed in Bucharest in 1913.
Keywords: Bucharest Peace Treaty, life in Shtip

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 21 Jan 2015 15:04
Last Modified: 04 Aug 2015 10:21
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11885

Actions (login required)

View Item View Item