Индустриската револуција и големите градови во Америка

Krsteva, Marija (2014) Индустриската револуција и големите градови во Америка. Репер, 6 (48). ISSN 1857-5900

[thumbnail of Industriskata revolucija i golemite gradovi vo Amerika.docx] Text
Industriskata revolucija i golemite gradovi vo Amerika.docx

Download (22kB)

Abstract

Периодот на рапиден технолошки напредок наречен Индустриска револуција започнува во Велика Британија во средината на осумнаестиот век, од каде се проширува насекаде во светот. За разлика од претходните револуции кои донеле општествени и политички промени, оваа револуција трасформирала многу држави од главно рурални земјоделски општества во модерни економии основани на индустриски развој. Индустриската револуција наоѓа особено плодна почва за развој за време на деветнаестиот век во Америка. По прогласувањето на независноста во 1776 год., Америка била претежно земја на фармери и занаетчии. Користејќи ги новите технолошки постигнувања, на почеткот на векот, Америка се претвора во место за дотогаш невидени можности за развој.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Krsteva
Date Deposited: 25 Dec 2014 11:08
Last Modified: 25 Dec 2014 11:08
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11812

Actions (login required)

View Item View Item