Основи на CAD/CAM во електротехника - скрипта

Cingoski, Vlatko (2013) Основи на CAD/CAM во електротехника - скрипта. ISBN 978-608-4708-70-4.

Full text not available from this repository.

Abstract

Оваа скрипта има цел да ги запознае студентите од електротехничката област со основите на CAD/CAM технологијата и да ги упати во користењето на неколку софтверски алатки кои можат да ги користат, првенствено, за време на студирањето, а секако и понатака во нивната секојдневна инженерска работа. Во скриптата се третираат три важни инженерски области: (1) презентација на извештаи и останати работни документи, (2) дизајн и анализа на електрични кола, и (3) дизајн и анализа на електромагнетни процеси. Преку совладувањето на овие три области, наша основна замисла и цел е да успееме кај идните електроинженери да го надминеме „стравот од непознатото“ кога се работи за секојдневното користење на компјутерите надвор од вообичаените активности, како што се процесирање на текстови, едноставни математички пресметки или користење на Интернетот за комуникации и пребарувања. Користењето на компјутерите и нивните нумерички и графички способности треба да стане секојдневна навика и продолжена рака во работата на секој современ електроинженер.

Item Type: Teaching Resource
Subjects: Natural sciences > Computer and information sciences
Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 12 Feb 2015 09:30
Last Modified: 12 Feb 2015 09:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11703

Actions (login required)

View Item View Item