Трошоци и придобивки од меѓународните стандарди за финансиско известување

Kostadinovski, Aleksandar and Jovanova, Blagica (2012) Трошоци и придобивки од меѓународните стандарди за финансиско известување. In: ICBEF - International Conference for business, economics and finance, 13-15.09.2012, Economic Faculty - Stip.

[thumbnail of ТРОШОЦИ И ПРИДОБИВКИ ОД МЕЃУНАРОДНИТЕ СТАНДАРДИ ЗА ФИНАНСИСКО ИЗВЕСТУВАЊЕ.doc] Text
ТРОШОЦИ И ПРИДОБИВКИ ОД МЕЃУНАРОДНИТЕ СТАНДАРДИ ЗА ФИНАНСИСКО ИЗВЕСТУВАЊЕ.doc

Download (83kB)

Abstract

Производите, услугите, капиталот и пазарите се карактеризираат со својата глобална димензија. Тоа несомнено го зголемува притисокот врз глобалните транснационални компании, за поефикасен начин на организирање на своите бизниси, во насока на конвергирање и реорганизирање на елементите од националната инфраструктура, вклучувајќи ги пазарите, законската регулатива, сметководството и ревизијата, и корпоративното управување. Токму поради тоа, претпријатијата се во потрага на воведување на глобален стандард за ефикасност во сите свои операции. Процесот на глобализација на пазарите на капитал е главниот аргумент за развој и имплементирање на единствен сет на меѓународни стандарди за финансиско известување, или на единствен “финансиски јазик“.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Uncontrolled Keywords: Клучни зборови: глобализација, капитал, сметководство, ревизија, конвергенција, споредливост.
Subjects: Social Sciences > Economics and business
Divisions: Faculty of Economics
Depositing User: Aleksandar Kostadinovski
Date Deposited: 31 Oct 2012 10:20
Last Modified: 15 Nov 2012 13:30
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/116

Actions (login required)

View Item View Item