За Плебејската идеологија

Apasiev, Dimitar (2010) За Плебејската идеологија. За социјализмот. pp. 100-162. ISSN ISBN: 978-9989-9800-5-3

[thumbnail of SOCIALISMVS.pdf] Text
SOCIALISMVS.pdf

Download (560kB)

Abstract

Трудот е дел од проект „Социјализмот во XXI век: минато - сегашност - иднина“ во кој учествуваа неколкумина еминентни македонски професори и академици:*проф. д-р Милан Ѓурчинов - Македонска академија на науките и уметностите; *проф. д-р Светомир Шкариќ - Правен факултет „Јустинијан Први“, Скопје; *проф. д-р Љубомир Цуцуловски - Филозофски факултет при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Скопје и *проф. д-р Билјана Ванковска - Институт за безбедност, одбрана и мир, УКИМ, Скопје.
Авторот на трудот, преку еден историско-компаративен пристап, пишува за развојот на класите во Стариот Рим, за Библиското старозаветно и новозаветно „трудово право“, за римските и македонските „работнички права“ и за потеклото на денешниот Договор за вработување.

Item Type: Article
Additional Information: COBISS. MK-ID 84678666; CIP - 321.74"20"
Uncontrolled Keywords: класи, огати (патриции), сиромашни (плебејци), пролетери, комиции, труд, работник (locator), работодавач (conductor)
Subjects: Humanities > History and archaeology
Social Sciences > Law
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 19 Nov 2012 10:02
Last Modified: 19 Nov 2012 10:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1152

Actions (login required)

View Item View Item