Епидемиите во вардарскиот дел на Македонија и борбата со нив за време на војните (1912-1918)

Josimovska, Verica (2014) Епидемиите во вардарскиот дел на Македонија и борбата со нив за време на војните (1912-1918). 2 Avgust, Stip. ISBN 978-608-4662-21-1

[thumbnail of Верица Јосимовска ЕПИДЕМИИТЕ ВО ВАРДАРСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА И БОРБАТА СО НИВ ЗА ВРЕМЕ НА ВОЈНИТЕ (1912-1918).pdf]
Preview
Text
Верица Јосимовска ЕПИДЕМИИТЕ ВО ВАРДАРСКИОТ ДЕЛ НА МАКЕДОНИЈА И БОРБАТА СО НИВ ЗА ВРЕМЕ НА ВОЈНИТЕ (1912-1918).pdf

Download (3MB) | Preview
[thumbnail of Верица Јосимовска.jpg]
Preview
Image
Верица Јосимовска.jpg

Download (2MB) | Preview

Abstract

Од 1912-1918 година настапил трагичен период за македонскиот народ кога се случиле двете балкански и Првата светска војна и дури четири пандемии на тешки и смртоносни заразни болести. Првата светска војна, исто како и претходните две балкански војни, во поголем или помал обем, се одвивале на два фронта, на едниот се воделе борбите меѓу завојуваните страни, а на другиот фронт се војувало со катастрофалните епидемии од заразни болести. За ваквата трагедија на Македонија разбрал и целиот свет и благодарение на помошта и солидарноста што ја упатиле многу светски влади епидемиите биле запрени а дел од населението и војската спасени. Присуството на странски лекари и значењето на нивната работа, во војните, било од непроценлива важност за населението од тој период. На територијата на Македонија, пристигнале голем број балкански и европски лекари-доброволци.

Item Type: Book
Subjects: Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Educational Science
Depositing User: Verica Josimovska
Date Deposited: 27 Nov 2014 13:25
Last Modified: 27 Nov 2014 13:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11497

Actions (login required)

View Item View Item