Американската идеологија во Здрав разум на Томас Пеин

Krsteva, Marija (2013) Американската идеологија во Здрав разум на Томас Пеин. Годишен зборник 2013 - Филолошки факултет, УГД - Штип, 4. pp. 109-112. ISSN 1857-7059

[thumbnail of Американската идеологија во Здрав Разум на Томас Пеин.pdf]
Preview
Text
Американската идеологија во Здрав Разум на Томас Пеин.pdf

Download (883kB) | Preview

Abstract

Целта на оваа анализа е да се проследи растечкото влијание и трендот
на глобализацијата денес. Иако глобализацијата како општествен, културен
и економски феномен особено беше популаризиран во последните две
децении, нeјзиниот зародиш е далеку поодамна. Во 60-тите и 70-тите години
од минатиот век глобализацијата стана реалност, особено во западниот
свет. Тоа е период на зголемена политичка и економска меѓузависност.
Настаните надвор започнаа да имаат влијание дома и обратно. Како
резултат на тоа и односите меѓу народите и државите станаа зависни од
меѓусебното влијание. Глобализацијата до одредена мера е дејствување
на далечина. Она што се случува е рапидна компресија на просторот и
времето. Познатиот американски писател и новинар Томас Л. Фридман
во својата книга „Светот е рамен“ прави сеопшта анализа на историскиот
контекст и почнувајќи од моментот кога Колумбо првпат стапнува во
новиот свет, па до денес, може да се издвојат три главни периоди на
глобализација. Секој од овие периоди користи

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Humanities > Languages and literature
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Krsteva
Date Deposited: 11 Nov 2014 11:28
Last Modified: 04 Aug 2015 13:45
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11269

Actions (login required)

View Item View Item