Раѓањето на Американската Демократија

Krsteva, Marija (2014) Раѓањето на Американската Демократија. Репер, VI (47). ISSN 1857-5900

[thumbnail of Раѓањто на Американската Демократија според Алексис де Токвил.docx] Text
Раѓањто на Американската Демократија според Алексис де Токвил.docx

Download (27kB)

Abstract

Во својата книга, Американската демократија, де Токвил прави анализа на една стабилна и перспективна демократија, бележејќи ги разликите помеѓу таа и демократијата во родната Франција, додека ги посетува САД во триесеттите години на XIX век. Таа анализа води до заклучокот дека феноменот на демократијата го достигнал својот најголем прогрес во Америка. Тој се обидува да ги пронајде силите и слабостите на една демократија и да одговори како евентуалните слабости може да се преодолеат. Главното прашање по кое Токвил се раководи е како да се зачува слободата наспроти се поголемата еднаквост на условите. Најважните фактори кои влијаат на тоа се структурата на власта како и институциите кои ја чуваат слободата на американското општество. Имајќи го тоа предвид, најпрво треба да се разгледаат самите обичаи и верувања на американските населеници од самиот почеток бидејќи и самата структура на власта е нивен директен производ.

Item Type: Article
Subjects: Humanities > History and archaeology
Humanities > Other humanities
Humanities > Philosophy, ethics and religion
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Marija Krsteva
Date Deposited: 27 Oct 2014 11:07
Last Modified: 27 Oct 2014 11:07
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11198

Actions (login required)

View Item View Item