Технички аспекти и анализа на можности за дистрибуирано производство и снабдување со електрична енергија кај изолирани енергетски потрошувачи

Cingoski, Vlatko and Golubovski, Roman and Dambov, Risto (2014) Технички аспекти и анализа на можности за дистрибуирано производство и снабдување со електрична енергија кај изолирани енергетски потрошувачи. In: Energetika - 2014, 16-18 Oct 2014, Struga, Makedonija.

[thumbnail of 2014-5 ENERGETIKA - 2014, ZEMAK, Struga, pp.265-276 - Tehno-ekonomska analiza kaj distribuitani sistemi.pdf]
Preview
Text
2014-5 ENERGETIKA - 2014, ZEMAK, Struga, pp.265-276 - Tehno-ekonomska analiza kaj distribuitani sistemi.pdf

Download (4MB) | Preview
[thumbnail of Zemak - Clanak 1.pdf]
Preview
Text
Zemak - Clanak 1.pdf

Download (444kB) | Preview

Abstract

Развојот и сé поголемиот интерес за инвестирање во обновливи енергетски извори овозможува зголемена употреба на т.н. дистрибуирани производни капацитети. Ваквите производни капацитети (мали соларни електрани, мини хидроелектрани и ветерни електрани и сл.) добиваат особена важност за снабдување на енергетски потрошувачи кои, од една страна имаат мали или средни потреби од електрична енергија, додека од друга страна се релативно доста оддалечени од главните енергетски коридори, така што прикличокот кон постојната дистрибутивна мрежа е скап и економски неоправдан.
Пред да се пристапи кон избор на соодветно решение за енергетско снабдување на ваквите изолирани енергетски потрошувачи, потребно е да се направи соодветна анализа на сите технички аспекти и можните ресурси за локално дистрибуирано производство на електрична енергија, можности за складирање и сигурност во снабдувањето при реализација на ваквите технички решенија.
Во овој труд, даден е еден методолошки пристап и анализа на можните техничко-технолошки предизвици кои треба да бидат земени во предвид и совладани во процесот на реализација на дистрибуирани производители и снабдувањето со електрична енергија на изолираните потрошувачи.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Engineering and Technology > Electrical engineering, electronic engineering, information engineering
Engineering and Technology > Environmental engineering
Engineering and Technology > Mechanical engineering
Divisions: Faculty of Electrical Engineering
Depositing User: Vlatko Cingoski
Date Deposited: 22 Oct 2014 11:59
Last Modified: 22 Oct 2014 11:59
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11168

Actions (login required)

View Item View Item