Прецедентни феномени од Втората светска војна во современиот македонски јазик

Jovanov, Jane and Marolova, Darinka (2012) Прецедентни феномени од Втората светска војна во современиот македонски јазик. In: Македонскиот јазик како средство за комуникација и како израз на културатa, 10-11 May 2012, Skopje, Macedonia.

[thumbnail of paper-za repozitorium.docx] Text
paper-za repozitorium.docx

Download (895kB)

Abstract

Иако сè уште млада лингвистичка област, етнопсихолингвистиката активно ги обработува прецедентните феномени во јазикот и бележи бурен развој, особено во лингвистичките кругови во Русија. Иаворите на прецедентните феномени во јазикот се речиси неисцрпни, и затоа се решивме да избериме еден тесен историски период во кој нашата, а и останатите европски земји, споделија субдина и трагедија која засекогаш останува зацврстена во современите јазици. Станува збор за Втората светска војна, период кој остави длабоки лексички траги и денеска, траги кои делумно ќе се демистифицираат во овој труд.

Item Type: Conference or Workshop Item (Paper)
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Darinka Marolova
Date Deposited: 20 Oct 2014 12:28
Last Modified: 20 Oct 2014 12:28
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11155

Actions (login required)

View Item View Item