Каталог на делата на македонските композитори (1991 – 2011)

Zelenkovska Leshkova, Stefanija and Velkovska-Trajanovska, Valentina (2014) Каталог на делата на македонските композитори (1991 – 2011). Documentation. SOKOM, Skopje.

[thumbnail of katalog.pdf]
Preview
Text
katalog.pdf

Download (509kB) | Preview

Abstract

„Каталог на делата на македонските композитори (1991-2011)“
претставува список на творештвото на македонските композитори
создадено од осамостојувањето на Р. Македонија, од 1991 до 2011 година.
Оваа листа содржи информации кои се однесуваат на композиторскиот опус преку насловот на делото, годината на создавање, времетраењето и изведувачкиот состав. За добивање целосна слика за мотивацијата и презентацијата на музичкото дело, опфатени се и податоци затоа дали е создадено по нарачка и од кого, дали е изведено (прва изведба, место на
изведба и изведувач) и дали е снимено (концертно и/или студиски). Овој комплексен феномен - создавање на музичко дело - е проследен низ период од две децении со што овозможува да се согледаат многу важни параметри за состојбите на уметничкото создавање и неговото значење за развојот и континуитетот на македонската музичка историја.

Item Type: Monograph (Documentation)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Valentina Velkovska Trajanovska
Date Deposited: 06 Oct 2014 12:53
Last Modified: 06 Oct 2014 12:53
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11074

Actions (login required)

View Item View Item