Стихови за вечната човечна љубов

Mladenoski, Ranko (2006) Стихови за вечната човечна љубов. In: Никола Алтиев, Таа. Современост, Скопје, pp. 61-68. ISBN 9989-2525-6-4

[thumbnail of __ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Za repozitorium novi cetiri 26 septemvri 2014_Pogovor vo Taa od Nikola Altiev_Ranko Mladenoski pogovor vo Taa od Altiev.pdf]
Preview
Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_ranko.mladenoski_Desktop_Za repozitorium novi cetiri 26 septemvri 2014_Pogovor vo Taa od Nikola Altiev_Ranko Mladenoski pogovor vo Taa od Altiev.pdf

Download (4MB) | Preview

Abstract

Трудот претставува поговор кон стихозбирката со наслов „Таа“ од Никола Алтиев објавена во 2006 година од издавачот „Современост“ од Скопје. Во воведот на трудот се наведува основната тематска преокупација на авторот, а тоа е загубената љубов маркирана преку категориите смрт, разделба, осаменост, празнина, спомени, молк, отсутност и слично. Во таа смисла, во овој текст се поставува тезата дека поезијата на Алтиев во оваа збирка се задржува на идејата за постоењето на два паралелни света – светот на живите, од една, и паралелниот свет, односно светот на мртвите, од друга страна. Како најголема потврда за тоа се бројните воспоставени бинарни опозиции во стиховите од оваа збирка во тој контекст, како што се живот – смрт, сон – јаве, отсутно – присутно, сегашност – минато, говор – молк, вечност – минливост, физичко – метафизичко итн. Како илустрација за ваквата теза во трудот се нудат бројни стихови од песните во збирката „Таа“. Во заклучокот на овој труд се нагласува дека Никола Алтиев со стихозбирката „Таа“ приложува уште едно стихувано четиво за вечноста на чистата љубов во трезорот на поетското творештво.

Item Type: Book Section
Subjects: Humanities > Languages and literature
Divisions: Faculty of Philology
Depositing User: Ranko Mladenoski
Date Deposited: 03 Oct 2014 10:25
Last Modified: 03 Oct 2014 10:25
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11067

Actions (login required)

View Item View Item