Што се мобилни плочести апарати, предности и недостатоци

Radeska, Ana and Panovski, Kole and Zlatanovska, Katerina and Papakoca, Kiro and Popovski, Stipica (2012) Што се мобилни плочести апарати, предности и недостатоци. In: Научно-стручен собир Мадицински факултет, 21 Dec 2012, Штип, Македонија. (Unpublished)

[thumbnail of Abstracts FMN UGD 2012.pdf]
Preview
Text
Abstracts FMN UGD 2012.pdf

Download (971kB) | Preview
[thumbnail of Poster ortodoncija.pdf]
Preview
Text
Poster ortodoncija.pdf

Download (2MB) | Preview

Abstract

Мобилни ортодонтски апарати, по дефиниција, се ортодонтски апарати кои можат да бидат поставувани и отстранувани од устата на пациентот од страна на терапевтот и од страна на самиот пациент. Содржат активни елементи и ретенциони елементи, односно активна плоча, ретенциони делови и активни елементи.Цел: Да се претстават што претставуваат мобилните ортодонтски апарати како решение на избор при лекување на одредена ортодонтска аномалија со своите предности и недостатоци.Материјал и метод: Пребарувања и испитувања на најнови студии и истражувања од ретроспективни студии во периодот од 1989 – 2000 од областа на ортодонцијата.Заклучок Од спроведените пребарувања на соодветна литература заклучивме дека мобилните ортодонтски апарати се одлично решение за ортодонтски аномалии и во трите дентиции, но сепак нивното дејство е ограничено до врв на пубертет.

Item Type: Conference or Workshop Item (Poster)
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Ana Radeska-Panovska
Date Deposited: 16 Oct 2014 12:40
Last Modified: 16 Oct 2014 12:40
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/11054

Actions (login required)

View Item View Item