Новини во дијагностика и терапија на еозинофилен езофагеит

Dimitrovska Ivanova, Marija and Kamceva, Gordana and Simeonovska Joveva, Elena and Karakolevska Ilova, Marija and Serafimov, Aleksandar (2014) Новини во дијагностика и терапија на еозинофилен езофагеит. Medicus, 9 (20). pp. 24-25. ISSN 1857-5994

[thumbnail of Новини во дијагностика и терапија на еозинофилен езофагеит кај деца.doc] Text
Новини во дијагностика и терапија на еозинофилен езофагеит кај деца.doc

Download (300kB)
[thumbnail of naslovna.pdf]
Preview
Text
naslovna.pdf

Download (380kB) | Preview
[thumbnail of sodrzina.pdf]
Preview
Text
sodrzina.pdf

Download (506kB) | Preview
[thumbnail of text1.pdf]
Preview
Text
text1.pdf

Download (195kB) | Preview
[thumbnail of text2.pdf]
Preview
Text
text2.pdf

Download (705kB) | Preview

Abstract

Еозинофилниот езофагеит претставува хронична , имунолошки медирана езофагеална болест која се карактеризира со симптоми на езофагеална дисфункција и со хистолошки со предоминантна еозинофилна инфилтрација.

Меѓутоа кога на хистолошкиот наод ќе се утврди еозинофилна инфилтрација треба да се помисли и на следните состојби кај кои хистолошки исто така може да се види еозинофилна инфилтрација на езофагус : Гастроезофагеална рефлуксна болест, езофагеална еозинофилија која реагира на ППИ терапија, целијакија, еозинофилен гастроентерит, Кронова болест, хипереозинофилен синдром, ахалазија, болести на сврзно ткиво, инфекција (ХСВ,кандида) ГВХД.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Marija Dimitrovska
Date Deposited: 07 Aug 2014 10:39
Last Modified: 07 Aug 2014 10:39
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10507

Actions (login required)

View Item View Item