Ризици во тек на ортодонтскиот третман - II дел

Radeska, Ana and Popovski, Stipica and Zlatanovska, Katerina and Zarkova, Julija (2014) Ризици во тек на ортодонтскиот третман - II дел. Medicus, informativen glasnik na javnoto zdravstvo - Stip, 9 (19). pp. 27-28. ISSN 1857-5994

[thumbnail of medicus 19.pdf]
Preview
Text
medicus 19.pdf

Download (11MB) | Preview
[thumbnail of Ризици во тек на  ортодонтскиот третман II.pdf]
Preview
Text
Ризици во тек на ортодонтскиот третман II.pdf

Download (230kB) | Preview

Abstract

Ортодонтскиот третман треба да биде од корист на пациентот, затоа предностите кои ги овозможува треба да ги надминат евентуалните оштетувања кои истиот може да ги предизвика. Важно е да се процени ризикот на ортодонтскиот третман од една страна, како и потенцијалната добивка од друга страна и да се урамнотежат овие два аспекти на самиот третман пред да се донесе одлука да се лекува накоја малоклузија. Ризиците од ортодонтскиот третман поделени се во повеќе групи како: интраорални, екстраорални и системски ризици.

Item Type: Article
Subjects: Medical and Health Sciences > Clinical medicine
Medical and Health Sciences > Other medical sciences
Divisions: Faculty of Medical Science
Depositing User: Katerina Zlatanovska
Date Deposited: 21 Aug 2014 11:58
Last Modified: 21 Aug 2014 11:58
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10456

Actions (login required)

View Item View Item