Поглед кон животот и дејноста на Јосиф Ковачев – истакнат македонски педагог и реформатор од Штип

Nasev, Lence (2011) Поглед кон животот и дејноста на Јосиф Ковачев – истакнат македонски педагог и реформатор од Штип. Годишен зборник на ИНИСА, УГД - Штип, 2 (1). pp. 155-162. ISSN 1857-7342

[thumbnail of Lence, J. Kovacev, 2011.pdf]
Preview
Text
Lence, J. Kovacev, 2011.pdf

Download (331kB) | Preview

Abstract

Јосиф Антон Ковачев е роден на 14 јануари 1839 година во Штип – Македонија. Овој податок го сретнуваме речиси во сите извори. Сепак, во неговите „Автобиографични белешки” тој спомнува дека е роден во 1840 г. Израснува во занаетчиско-ковачко семејство. Своето образование го добива најпрво во ќелијното училиште, а потоа во новото заемно училиште. Заемното училиште било основано од штипскиот учител Павле Грозданов, кој бил основоположник на првото световно народно училиште во Штип. Како негов ученик, покрај образованието, Ј. Ковачев се здобива и со педагошко искуство како негов помошник. Тоа извршило големо влијание да се оддаде на самостојна учителска дејност.

Item Type: Article
Subjects: Social Sciences > Educational sciences
Humanities > History and archaeology
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Lence Nasev
Date Deposited: 02 Jul 2014 14:02
Last Modified: 02 Jul 2014 14:02
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/10385

Actions (login required)

View Item View Item