Спорот за името - Грција и Македонија

Skaric, Svetomir and Apasiev, Dimitar and Patchev, Valdimir (2008) Спорот за името - Грција и Македонија. ЈП „Службен Весник на Рeпублика Македонија“, Skopje, Republic of Macedonia. ISBN 978-9989-617-78-2

[thumbnail of СПОРОТ ЗА ИМЕТО - Грција и Македонија.pdf] Text
СПОРОТ ЗА ИМЕТО - Грција и Македонија.pdf

Download (9MB)

Abstract

Структуролошки гледано, оваа обемна книга е составена од: предговор, вовед, три дела и регистар на лични имиња. Во Предговорот се објаснува настанувањето на студентскиот проект, условите под кои тој е правен и целите што треба да се постигнат со него. Пред воведот се дава Листа на учесниците во проектот, содржината на книгата, како и кратенките содржани во текстот. Од Воведот извира привлечноста на името „Македонија“ за студентскиот ум и нивната желба да и помогнат на својата земја. Првиот дел ги опфаќа историските, културолошко-политичките, комерцијалните и правните аспекти на предметот на спорот. Вториот дел ја опфаќа анализата на предлозите за името и прашањата поврзани со војната во Македонија (2001) година. Тие се поделени на повеќе оддели. Секој оддел содржи изворни текстови, есеи и разговори (интервјуа). Текстовите ги осветлуваат аспектите на спорот, есеите ги содржат студентските погледи, а интервјуата ги продлабочуваат сознанијата за одделни прашања, преку жив разговор и опис на соговорникот и на неговиот однос кон темата. Третиот дел ги содржи документите релевантни за спорот со името и грчкото вето на Самитот на НАТО во Букурешт (2008). Тие се подредени хронолошки, во временска серија од 1913 до 2008 година (од Букурешт до Букурешт). Регистарот на лични имиња (Index personarum) содржи околу 560 личности инволвирани во текстот на книгата. Книгата е во функција на академско разбирање на младите луѓе кои сакаат да живеат и да се развиваат како граѓани на Обединета Европа. Поради тоа, на 23 април 2008 година, Наставно-научниот совет на Правниот факултет „Јустинијан Први“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, со посебна Одлука бр.02-300/6 (5.V.2008), го одобри печатењето на оваа книга.

Item Type: Book
Additional Information: COBIS.MK-ID 72425738
Uncontrolled Keywords: Спор за името, Грција, Македонија, Обединети Нации, Времена спогодба, НАТО, ЕУ
Subjects: Social Sciences > Law
Social Sciences > Other social sciences
Social Sciences > Political Science
Divisions: Faculty of Law
Depositing User: Dimitar Apasiev
Date Deposited: 16 Nov 2012 09:56
Last Modified: 06 Dec 2012 11:06
URI: https://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/1015

Actions (login required)

View Item View Item