Камерен концерт „Made in Macedonia" - Дувачки квинтет „НОВА“ - ДММ 2013

Lazarevski, Vladimir and Pavlovski, Branko (2013) Камерен концерт „Made in Macedonia" - Дувачки квинтет „НОВА“ - ДММ 2013. [Performance]

[img]
Preview
Text
FRV.Kvintet.Nova.DMM.2013.pdf

Download (565Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
FRV. DMM. broshura.pdf

Download (5Mb) | Preview
[img]
Preview
Text
FRV.quintet.NOVA.DMM2013.pdf

Download (1512Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
FRV.quintet.NOVA.DMM2013.1.pdf

Download (709Kb) | Preview
[img]
Preview
Text
recenzija.utrinski.3.04.2013.NOVA.Quintet. Прекрасен концерт за малку публика.pdf

Download (2521Kb) | Preview
Official URL: http://issuu.com/composers-socom/docs/dmm2013?e=26...

Abstract

Извадок од рецензија во Утрински весник:........Камерниот концерт „Мејд ин Маседонија“ што се одржаа во понеделникот навечер во Музејот на град Скопје е уште една потврда дека фестивалот „Денови на македонска музика“ го задржува формалниот и идејниот концепт и го збогатува селектирајќи и афирмирајќи нови и свежи творби, но и следејќи ја традицијата, не' потсетува на старите и веќе изведени квалитетни дела. „Мејд ин Маседонија“, како што кажува и насловот, на сцената донесе неколку македонски композиции од кои две ја доживеаја премиерната изведба - Дувачки квинтет бр. 2 „М..С..А..“ на Стојан Стојков и „Хумореска“ за дувачки квинтет на Љубомир Бранѓолица. Но, она што остави најсилен впечаток беа изведувачите, македонски музички уметници кои на својот репертоар претежно ја имаат и ја негуваат македонската современа музика. Членови во составот на Дувачкиот квинтет „Нова“ на овој концерт беа: Цветелина Белева – флејта, Владимир Лазаревски – обоа, Бранко Павловски – кларинет, Красимир Костадинов – хорна и Вежен Режачки – фагот, уметници кои длабоко навлегуваат во новата, но и во веќе разработената за нив звучна архитектура, донесувајќи ја неопходната рафинираност која ја бараат делата.

Item Type: Performance
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Vladimir Lazarevski
Date Deposited: 13 Nov 2013 11:53
Last Modified: 13 Nov 2013 11:53
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/8031

Actions (login required)

View Item View Item