Концертен настап

Haralampovski, Vance (2013) Концертен настап. Masters thesis, Универзитет „Гоце Делчев“ - Штип.

[img] Text
__ugd.edu.mk_private_UserFiles_katerina.hadzivasile_Desktop_Magisterski trud Vance Haralampovski.docx

Download (7Mb)

Abstract

Џезот, често опишуван како единствена оригинална уметничка форма на минатиот век, живее повеќе од сто години и досега успева да им одолее на сите обиди за дефиниција. Едно од моите најомилени толкувања за џезот е дека тоа е музика на изведувачот, а не на композиторот. Џезот е единствена музика на светот каде што музичари од различни земји, кои не можат да се разберат со зборови, можат да се сретнат на сцената првпат во животот и заедно да свират одлична музика комплетно спонтано - притоа секој уметник прикажувајќи го својот индивидуализам (импровизација) и чувство за колективизам. Единствено во џезот „МУЗИКАТА НЕ Е ЗАМРЗНАТА”. Според мое искуство, најголемо задоволство во џезот доживува тој што го свири. Композициите што се одбрани како дел од овој магистерски труд се композиции создадени од џез-пијанисти и тие претставуваат еден вид личен печат на овие композитори, па и на џез музиката.

Item Type: Thesis (Masters)
Subjects: Humanities > Art (arts, history of arts, performing arts, music)
Divisions: Faculty of Music Art
Depositing User: Katerina Hadzi-Vasileva
Date Deposited: 04 Apr 2013 09:58
Last Modified: 04 Apr 2013 09:58
URI: http://eprints.ugd.edu.mk/id/eprint/6092

Actions (login required)

View Item View Item